top of page
  • Yazarın fotoğrafıEmre Cozel

Norveç'te ki Meşhur Kaya Trolltunga

Norveç’ e gelmeye planlayan herkesin en büyük arzusudur Trolltunda ‘ da ki o meşhur kayanın ucuna kadar gidip bir resminin olması. Biz de Norveç’ teki motosiklet rotamızı planlarken en önemli noktalardan birisiydi Trolltunga. Hayatı biraz daha spontane yaşadığımız için 11 km ‘ lik parkur ile alakalı hiçbir ön bilgi almadan düştük yollara. Kendimize ait motosikletler ile yola çıktığımız için ulaşım ile ilgili maalesef ki çok fazla bilgi veremiyorum fakat ilk gelmeniz gereken yer Tyssedal. Trolltunda yoluna bu şehirden ulaşılıyor. Şehir merkezine geldikten sonra zaten parkur da yeterince yürüyüp yorulacağınız için taksi ile Trolltunga başlangıç noktasına gitmenizi tavsiye ederim. Otobüs ile Tyssedal ‘ a gelirseniz başlangıç noktasına kadar yaklaşık 7 KM yürümeniz gerekecek. Kendi aracınız ile geldiyseniz başlangıç noktasında otopark mevcut. Aracınızı güvenle otoparka park edebilirsiniz.

Yazının başında belirttiğim üzere spontane yaşadığımız gezimizde, hayalimiz internette abartılı şekilde yazıldığını düşündüğümüz toplamda 22 KM ve 10-12 saat süren parkuru 4-5 saatte hızlıca inip çıkabileceğimizi düşünüyorduk. Öğleden sonra Trolltunga başlangıç noktasına vardığımız da hava da yağmur vardı. Fakat yılmadan biran önce şevkle bu patikayı yürüyüp o muhteşem manzarada resim çekilmek istiyorduk. Şans eseri başlangıç noktasında ki Kafe de ki görevlinin bu saatte çıkarsanız dönemezsiniz uyarısı ile karşılaştık. Bu saatte sadece kamp yapıp dağda çadır kuracaksanız çıkın diyordu. Yazın ortasında Temmuz ayının tam ortasında böyle bir uyarı almak açıkçası bizi bir hayli tedirgin etti. Tabi biz birbirimize baktıktan sonra yakın bir yerde otel ayarlayıp ertesi gün sabah 7 de tekrar Trolltunga başlangıç noktasına geldik.

Başlangıç noktasında resimde göreceğiniz üzere bir uyarı panosu mevcut. Hangi mevsimlerde çıkış yapılabileceği ve trekking kuralları ile alakalı bilgilerin bulunduğu bu panoyu inceleyebilirsiniz.

Unutmadan sırt çantalarımıza yeterince su ve yiyecek aldığınızdan mutlaka emin olunuz. Başlamadan önce sırt çantamda drone olduğu için yedek kıyafet ve su dışında kalan temel yiyecek maddelerini arkadaşa teslim ettim. Eeee tabi arkadaş ilk 1 km ‘ den ben yapamayacağım diye geri dönünce bütün malzemeleri onda unuttum. Sonuç 9 saat boyunca aç açına yol gittim :) Dönüş yolunda birileri çikolata ve fıstık ikram etmeseydi gerçekten orada kalabilirdim :)

Çıkış rotası boyunca ilk 1 km de birçok yardımcı basamak ve yön ve uyarı levhaları mevcut. Sonrasında ise ip, tahta yürüyüş yolları ve her 1 km ' de bir karşınıza çıkan Trolltunga' ya kaç km kaldığı ile ilgili resimleri görebilirsiniz.

Çıkış rotasının zorluk seviyesi daha önce trekking yapmamış bana göre gerçekten zor. En başında düşündüğümüz gibi hemen inip çıkalım halledelim tarzında bir rota değil burası. İniş kısmının son 1 km ' sinde artık dizlerim bitti ve ağrıdan geri geri inmek zorunda kaldım.

Rota ile ilgili herhangi bir sorunuz olması durumunda tarafım ile iletişime geçebilirsiniz.




39 görüntüleme0 yorum

Comentários


bottom of page